.


Ahad, 27 Disember 2009

~pendaftaran utk kemasukan 2010~

persiapan tuk thn 2010 tlh berjalan dgn lancar dan jayanya...alhamdulillah, perancangan tahun ni agak teratur jika dibandingkan dgn tahun yg terdahulu. almaklumlah, semasa proses pengiklanan pd thn lepas, saya berada di institut perguruan selama sebulan krn exam, kissm dan btn.

~apa2 pun...possing itu perlu! bukti tuh...ahaksss~
alhamdulillah, walaupun tak la selancar mana prosesnya..almaklumlah, saya baru setahun jagung (umur tau...bukan perkhidmatan...hehehehe)


~close up!!~ ahakss


~ini bukti tau!!~

tarikh agak awal??? mungkin ada yg bersependapat demikian...tp ada gak sekolah yg buka pendaftaran sama ngan skdb...bukan pe, pengajaran dan pengalaman sebelumnya....nak cukup kan 50 org tuk 2 kelas...mak aiiiiiiii...sakitttt....gerak gempur perlu dilaksanakan!!!~

~wakil pra berbintang utk Zon 5~

tajuk ketinggalan zaman??? kan saya dah kata....hehehe... sukacita dimaklumkan bahawa untuk zon 5 PPD machang, prasekolah sk tok bok tlh terpilih untuk menjadi salah satu daripada wakil PPD..walaupun tarikh lawatan yang tlh ditetapkan oleh JPN beberapa kali berubah dari tarikh asalnya, Alhamdulillah...komitmen semua guru dan PPM dari zon 5 amatlah dihargai...terima kasih ya...walaupun pd peringkat permulaannya, terdapat beberapa masalah pengurusan....semuanya tiada masalah bila semuanya tulun menulun...ahaksss

19 Oktober 2009

~para inferior designer tgh merancang strategi~


~mmm apa kata kat sini?? ok...kalau kat sini??~


~lps ejas...sapu ...ejas..sapu~


~sumbangan dr YB tuk wakil zon 5.....(sumbangan dr para ahli zon 5 daaa..) hehehehe~


~taraaaaaaaa.....hasil sumbangan yang tidak seberapa~
~ni plak sesi nak uat kad imbasan tuk BBM~ milik siapakah tangan ini??
cuba teka?? ~ ahakss


~tuan punya diri.....~

alhamdulillah...walaupun apa yg dirancang tuk hari lawatan tersebut tidak dpt digunapakai (BBM) krn tarikh lawatannya berubah, tp segala usaha dan penat lelah berbaloi-baloiii....hehehe....krn mengikut sumber2 yg blh dipercayai, keputusannya adalah seperti apa yang diimpikan....semoga ianya benar secara rasminya....insyaAllah....

tengkiu para PPM dan Guru Zon 5 PPD Machang ( mcm saya lak tuan umah ekkk?? ) heheheh...takper...wakil tuan umah...


Isnin, 21 Disember 2009

~Cuti2 Malaysia~

salam utk semua...
mungkin takde yg perasan pun yg blog ni dah lama tak update kecuali Kak Na...tengkiu ya...hehehe....bukan tak de benda yg nak dikongsi...tapi banyak....banyak ke??? heheheh....tapi cuti sekolah utk kali ni mmg saya betul2 Cuti2 Malaysia....sekolah pun pegi just tuk ngajar kelas tambahan.....kalau tahun lalu....nak kata hari2 tu tak la....thn ni cam Semangat Hilang jer...ahakss

Semangat??? mana ni???? ada kat shopping complex kot....hehehe...
takpe2....saya update kan citer yg dah basi ekk...leh tak??

Isnin, 9 November 2009

~Majlis HAri Raya anjuran PPM~

Tanggal 11.10.2009...para AJK Majlis Guru2 Pra PPD Machang telah mendapat jemputan ke Majlis Hari Raya Aidilfitri 2009...anjuran Permuafakatan PPM PPD Pasir Puteh~Machang ( sekarang ni dah diasingkan PPD).... Majlis tersebut bertempat di Dewan SK Tok Bok...menu utama?? nasi minyak...yg lain...mcm2 ada...hehehe...ada sesi karaoke....apa?? taklah...yang pasti saya tak menyanyi.....


video

Rabu, 28 Oktober 2009

~pemantauan sk sg bagan~

tanggal 6 oct 09...tiba giliran sk sungai bagan untuk dipantau....program pra berbintang ini memberi peluang untuk guru2 dan ppm mengenali lokasi sekolah antara PPD dan dpt berkongsi ilmu dan bahan... kedatangan saya ke SKSB mmg dialu2 kan...dan guru pranya begitu teruja untuk menjemput saya ke sana...ahaksss....apa yang pasti, semasa pemantauan...kami masih dlm mood raya...apa lagi...makan2 la...hehehe
sblm ni saya hanya mendengar cerita dari rakan2 tentang SKSB...bila saya ke sana...perjalanannya agak mencabar....terpaksa melalui jalan yang berliku dan berbatu (jalan sedang diperbaiki) ....agak jauh dr jalan besar...walaupun tidaklah dikategorikan kawasan pedalaman....tahniah untuk warga SKSB


onak dan liku.....

jalan utama......

saat yg ditunggu...sate dan soto....yummy!!

Ahad, 11 Oktober 2009

~majlis sambutan hari raya~

tanggal 1 oktober 09 yg lalu..sekolah tlh mengadakan majlis sambutan hari raya...so...murid2 pra pun tidak ketinggalan..memeriahkan majlis..ahaksss... saya dan PPM dan sibuk mewarwarkan pd murid2 5 hari lebih awal ttg majlis tersebut....apa lagi..masing2 sibuk citer nak pakai baju raya kaler tu dan ini...ahaksss
program pd hari tersebut dilaksanakan secara sederhana ttp meriah....pd awal pagi merupakan persembahan dr murid2 dan guru2....pd tengahari lak ada jamuan makan sate.....

possing di awal pagi sebelum ke dewan...mcm2 fesyen ada...



wahhhh.... control hensem je semua....


yg ni lak control ayu...ahakss

video

dikir raya oleh Kelab Warisan SKDB


sebelum majlis bersurai....

yg ni sebenarnya biskut raya yg diberikan pd murid pra semasa hari akhir persekolahan sebelum hari raya...

selepas majlis tersebut.....setiap org murid diberi 1 Swiss Roll Cake utk dibawa pulang...dan duit raya



Ahad, 27 September 2009

~kembali ke sekolah~

Selamat kembali bertugas utk semua....
mcm2 lam kepala ni....tp yang utama skrg ni...Pra Berbintang la...
Selamat berjuang....Good Luck!

Isnin, 21 September 2009

~salam aidilfitri~

assalamualaikum utk semua...

kami warga PRA AN~NAJM ...sk dewan besar machang mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....MAAF ZAHIR BATIN...semoga anda semua menyambut lebaran kali ini dengan keriangan dan kegembiraan...hati2 di jalan raya....selamat kembali ke sekolah pd minggu hadapan...kepada rakan2 yg belum dipantau utk pra berbintang...tunggguuuuuuu...ahakss

Khamis, 17 September 2009

~prasekolah berbintang~

tanya je pd semua guru prasekolah...pasti sudah mengerti dan memahami apa itu "prasekolah berbintang"....jd utk prasekolah di PPD machang ni...pemantauan dilaksanakan secara berperingkat...iaitu secara zon... SK Dewan Besar termasuk dlm kelompok ZON 5...antara lain ialah SK LABOK, SK TOK BOK, SK SUNGAI BAGAN, SK PANGKAL MAKWAN dan SK PANGKAL GONG...dalam zon 5 ni ada 8 buah kelas pra yang perlu dipantau....pemantu2 nyer semestinya guru2 pra dlm zon 5..

pemantauan bermula pd 13 September hingga 8 Oktober....sekolah yg pertama kena pantau..semestinya SK Dewan Besar ( ni saje je nak kenakan ni....hehehehhe)

sudah 6 buah kelas sudah kami pantau....tinggal 2 sahaja lagi...tp akan dipantau selepas raya...sape pemenang?? tungguuuuuuuuu...hehehehe

sebelum tu..kita cuci mata dulu ngan gambar yg sempat diambil...huhhu..tp gambar kat kelas pra sendiri saya tak sempat nak rakam semasa org dtg memantau...almaklumlah..bz...sambil tu..dup dap dup dap lam hati...hehehehe...

kat Pra An-nur SK Labok ( sesi taklimat ringkas...yeke?)

wahhhhhhhhh....ni kelas ke rumah ni??

(PRASEKOLAH GEMILANG.....SK PANGKAL MAK WAN)


Sabtu, 5 September 2009

~Jiwa Merdeka~

sempena bulan kemerdekaan yg lalu..blh dikatakan tiap2 hari saya memainkan lagu hari merdeka di kelas...murid2 bukan main suka...dengar je lagu tu...terus laungkan MERDEKA! MERDEKA!...semuanya bersemangat...PPM saya pun sama...sambil2 masak tu blh lagi laungkan MERDEKA!!.... kdg2....walaupun tgh rancak menggoreng..sanggup stop jap...

seronok dibuatnya...semoga anak didik ku dapat memahami 'erti' kemerdekaan dlm erti kata kemerdekaan yg sebenar...bukan hanya laungan dan nyanyian semata2...insyaAllah

jommm tgk gelagat mereka .....

video

~Warga Pra AN-Najm 2009~

walaupun blog ni berjaya dihasilkan pada penghujung persekolahan bg tahun 2009....tapi..izinkan saya mencoret aktiviti secara kebelakang...heheheheh

Syukur Alhamdulillah... hasil dr gerak gempur dan kerjasama yg dilakukan bersama pihak sekolah..... jumlah murid pd thn 2009 telah mencapai bilangan yg dikehendaki...iaitu seramai 50 org ( untuk dua buah kelas pra) ....sdg kan pd thn 2008...murid pra hanya 43 org shj...untuk warga Pra An-Najm..terdiri drpd 12 org murid lelaki & 13 org murid perempuan.....yang mana diantaranya terdapat
8 org murid yg berumur 5 tahun....

~yg menceriakan~


~yang mencuit hati~

Jumaat, 4 September 2009

~Lembaran Baru~

Salam Semua...
Syukur Alhamdulillah... laman blog utk Prasekolah An-Najm Sk Dewan Besar telah berjaya dihasilkan walaupun ianya masih didalam peringkat awal..dan masih banyak perubahan dan peningkatan sistem yg perlu dilaksanakan..almaklumlah...saya budak baru belajar...ahaksss

rasa mcm tak percaya...saya telah bergelar guru secara tidak langsung selama 30 bulan ( termasuk KDC) dan secara rasminya hampir ke 12 bulan ( slps penempatan) ...walaupun pd peringkat awal menjadi 'seorang guru pra'...saya merasakan satu 'bebanan' yg teramat berat terpikul....syukur Alhamdulillah...dgn berkat bimbingan pensyarah, rakan seperjuangan dan guru2...saya dpt menerimanya secara positif dan seronok serta bangga dengan apa yg saya lakukan....walaupun demikian....masih banyak pengalaman yg perlu saya cari dan terokai.....

Saya harap dgn wujudnyer blog yg tak seberapa ini, dpt lah kita sama2 berkongsi idea dan pengalaman...

~wassalam~